top of page

Literatura i Hipertext

Hem definit i perfilat l’estudi de LA FORMACIÓ RECEPTORA: ANÀLISI QUALITATIVA DE L’ACTIVACIÓ DE L’INTERTEXT LECTOR I DE LES COMPETÈNCIES QUE HI INTERVENEN, com una línia d’investigació pròpia de l’àrea de la didàctica específica de la llengua i la literatura, en la qual es planteja l’especificitat de l’anàlisi de l’intertext del lector com una de les claus de la formació de la competència lectora, ja que es tracta del component encarregat d’activar i de relacionar els sabers previs dels destinataris per afavorir la comprensió i la interpretació d’un text. Aquest aspecte matisa, a més, el model interactiu de recepció lectora: “la possibilitat de aprendre a llegir es deu al fet que el que es llegeix significa alguna cosa o, més exactament, significa alguna cosa per al lector.” (F. Smith, 1984)

​

Quant a l'hipertext, aquest es constitueix com una textualitat que exigeix lectors actius que puguin navegar entre ficcions i poder descobrir noves connexions. Aquesta relació ha estat treballada extensament en diverses recerques a l'àrea de la didàctica de la literatura i és un eix per comprendre les noves formes de lectura i comprensió del fenomen literari a l'aula (Arbonés et al., 2015; Diez, Llorens , i Rovira , 2015; Mendoza, 2012a, 2012b, 2015).

Literatura i Multimodalitat

El grup de recerca FRAC, ha fixat el centre del seu interès a l'educació literària i la formació receptora en textos multimodales, la connectivitat i les xarxes 2.0. En aquest sentit, dins de les variables presents per a l'educació literària i formació receptora, està el text multimodal com a possibilitat de formar lectors més crítics i aproximar a la literatura als estudiants a través de la presència de diferents sistemes semiòtics en els textos literaris. Dins d'aquesta realitat diversificada i canviant, és fonamental que els professors puguin intervenir entre l'experiència literària i l'àmbit del desenvolupament de competències literàries en l'entorn 2.0.

Pel mateix, les recerques en l'últim període (Arbonés, Mendoza, Muñoz, Prats, i Sanahuja, 2015; Arbonés, Prats, Sanahuja, Cleger, i Amo, 2014; Ryan, Scott, & Walsh, 2010; Serafini, 2011) estan dirigides a comprendre l'efecte de la nova alfabetització, la Multiliteracies i la multimodalidad a l'escola i proposar la seva formació en elles com una necessitat dels nous temps.

bottom of page