top of page

Participació en congressos

presentació de comunicacions i investigacions  (període 2013-2016)

2016

XVII Congreso Internacional de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura. Lectura y educación literaria

Donada la importància existent avui dia en el foment de la lectura des de tots els àmbits educatius, això és, tant quant a les matèries lingüístiques com a les matèries de caràcter no lingüístic, el Departament de Didàctica de les Ciències Socials, les Llengües i les Literatures amb docència en les Facultats d'Educació (Badajoz) i Formació del Professorat (Càceres), a la Universitat d'Extremadura, ha cregut en la necessitat de desenvolupar el XVII Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura, que permeti aprofundir i aprofundir en aquesta temàtica, proporcionant així pautes de treball i futures línies de recerca, amb la finalitat primordial d'augmentar i millorar el nivell cultural dels nostres estudiants, docents i investigadors.

Comunicacions presentades

Berríos, Lorena y Prats, Margarida. (2016). “Aproximación al perfil mediador de profesores noveles de textos hipertextuales y multimodales en el escenario 2.0. El blog como instrumento de investigación”.

Contreras, Elisabet; Prats, Margarida; Berríos, Lorena; Pérez, Mireia. (2016). “La exploración de la competencia literaria en la formación inicial de futuros maestros. Presentación de instrumentos para su análisis”.

Arbonés, Carmen. (2016). “Desarrollo de la formación literaria mediante clásicos hiperbreves en doce palabras”

Ambrós, Alba. (2016). “El espacio como encrucijada de miradas literarias, cinematográficas y geográficas. Una propuesta competencial para ciclo inicial de educación secundaria”

Ramos, Joan Marc. (2016). “Expopoética: del repte docent al repte de l’aprenent”.

IX CIDUI (Congreso Internacional de Docencia Universitaria e Innovación)

El congrés ha tingut lloc a Bellaterra (Barcelona) a la Universitat Autònoma de Barcelona, els dies 5, 6 i 7 de juliol de 2016.  Aquesta edició  ha portat per títol Impactes de la innovació en la docència i l’aprenentatge.

Per aquesta nova edició, es va proposar crear un espai d’intercanvi i d’anàlisi de l’impacte de les diferents experiències d’innovació docent i aprenentatge en l’educació superior en aquests darrers anys. El context actual ens porta a reflexionar sobre les diverses accions i investigacions que s’han realitzat al llarg de la trajectòria del congrés i conèixer l’impacte que han suposat dins l’àmbit universitari. 

Comunicacions presentades

Ambros, Alba y Arenas Cristián.(2016).“Una experiència de ApS en l'especialitat de primeres llengües del màster de secundaria de la Universitat de Barcelona"

Contreras, Elisabet; Prat, Margarida; Berríos, Lorena. (2016) “Dues eines per millorar la competència literària del professorat en formació: la ruta literària i el Booktrailer”

2015

Al desembre de 2015, va tenir lloc el XVI Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SEDLL) a la Universitat d'Alacant, organitzat per l'àrea Didàctica de la Llengua i la Literatura (Departament Innovació i Formació Didàctica) i el Departament de Filologia Catalana. El tema va ser "L'aprenentatge de llengües i les seves literatures en un context d'educació plurilingüe: Cap a la integració de contextos culturals i literaris com a eina d'aprenentatge".

Línies temàtiques

1. L'aprenentatge de les llengües i les seves literatures en un context d'educació plurilingüe.

2. Integració de contextos culturals i literaris com a eina d'aprenentatge.

3. Didàctica de la Llengua i la Literatura.

4. Literatura Infantil i Juvenil: l'accés i el desenvolupament inicial de la competència literària.

5. Ensenyament de l'espanyol com a L2 i didàctica de la L2.

6. La utilització didàctica de les TIC a les classes de llengua i literatura.

Comunicacions presentades

Ambròs Alba (2015). My favourite character in kidlit. Secuencia formativa para trabajar la Literatura Infantil y Juvenil en la formación inicial de maestros en la UB.

 

Arbonés, Carmen (2015). Minificciones multimodales en la clase de LE: "Doodles and Books".

 

 Muñoz, Soledad (2015). Andrómaca entre el lienzo y el microrrelato: una lectura hipertextual y multimodal

 

Prats, Margarida; Ramos, Joan Marc (2015). Una seqüència didàctica multimodal centrada en la creació d'una ruta literària per alumnes del Màster de Recerca en Didàctica de la Llengua i la Literatura.

 

 

 

V Congreso Internacional: los retos de mejorar la evaluación

El V Congrés Internacional UNIVEST va voler oferir una mirada integradora i crítica al procés d'avaluació, entès com una activitat integrada en la formació universitària general, amb una participació activa de tots els subjectes implicats i que es realitza en tots els moments formatius. Per això es busca un enfocament divers, des dels processos metodològics, amb la implicació dels estudiants i el professorat, analitzant-ne la repercussió, així com el valor intern i extern, etc.

Prats Ripoll, Margarida; Arbonés Solà, Carme (2015).  El booktrailer com a eina d'avaluació de la competència literària.

 

Contreras Barceló, Elisabet; Prats Ripoll, Margarida (2015). L'ús de la xarxa social Goodreads com a instrument per a l'educació literària dels mestres en formació.

Comunicacions presentades
 

2014

AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres) és un fenomen complex i requereix comprensió.  ThinkCLIL 2014 va tenir com a objectiu configurar una trobada perquè això passi. Les sis línies de la Conferència reflecteixen àrees que són particularment rellevants per al AICLE i per als debats actuals sobre educació i el benestar :

a . Aprenentatge i AICLE

b . L'ensenyament i AICLE

c . La formació del professorat i AICLE

d. AICLE gestió i lideratge en temes transversals: la ment, el cervell i l'educació; salut i benestar

f . Millors pràctiques i experiències

Comunicacions presentades
 

Arbonés, C.; Civera, I. Zanatta, T.  (2014).  Digital literacy and reflective practices through CLIL in teacher education.

SEDLL 2014 Retos en la adquisición de las literaturas y de las lenguas en la era digital

L'organització d'aquest congrés va ser una oportunitat per a la col·laboració entre les dues universitats, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, així com els Departaments de Lingüística Aplicada i de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els objectius d'aquest congrés van ser, d'una banda, fomentar les activitats i projectes conjunts, interactuar amb els membres dels grups de recerca implicats i oferir l'oportunitat de donar a conèixer la SEDLL als diferents col·lectius relacionats amb la didàctica de la llengua i la literatura de València; d'altra banda, poder reunir un col·lectiu nombrós per debatre aspectes relacionats amb la docència, la qual cosa va constituir una bona oportunitat per incentivar l'interès i la investigació en temes relacionats amb la SEDLL i el congrés.

Comunicacions presentades

Alba Ambrós y Joan-Marc Ramos (2014). Hipertextualitzant textos literaris (taller).

 

Arbonés Sola, M. Carme (2014). El booktrailer y la competencia literaria en el aula de Lengua Extranjera 2.0.

 

Herrero Gómez, Mª Asunción (2014). Un estudio de caso: de la percepción de la asignatura de Literatura Castellana a la experiencia lectora de obras clásicas en el bachillerato.

 

Jiménez León, Marcelino (2014). Cómo enseñar poesía en bachillerato mediante textos multimodales.

 

Muñoz, Soledad (2014). Recepción y reacciones lectoras en un hipertexto 2.0: la interacción ante textualidades posmodernas.

 

Prats, Margarida & Ramos, Joan Marc (2014). L’alumnat crea un text multimodal: llegendari apòcrif de Premià de Mar.

 

Romea Castro, Celia & Sanahuja Yll, Eduard (2014). Textualidad multimediática. Lectura literaria: del intertexto, al hipertexto.

 

Sanahuja Yll, Eduard (2014). Minificció, poesia i textualitats multimodal

2013

XIV Congreso SEDLL: Didáctica de ELE: Investigación, Planificación académica y Perspectivas de futuro

Ensenyar, educar, investigar són tasques que les societats contemporànies aborden amb una creixent perspectiva global, amb dificultats i solucions que cada vegada més transcendeixen l'eficàcia de les respostes locals. Sota aquesta dimensió, l'Àrea de Estudos Espanhóis i Hispano-Americans del Departament d'Estudos romànics de la Universidade do Minho pretén que el XIV Congrés de la Societat Espanyola de Didàctica de Llengua i Literatura es constitueixi com un espai d'intercanvi científic i intercultural que promogui, a més, de manera específica, una aproximació a la realitat didàctica i educativa del món hispà i lusòfon, amb les seves semblances i paral·lelismes, però també amb les seves singularitats i identitats.

Comunicacions presentades

Ambrós, Alba. Propuesta educativa de colaboración para desarrollar la literatura infantil en la formación inicial de maestros de la UB y en la escuela a partir del proyecto Rodallibres.

 

Ramos Sabaté, Joan Marc. El reto de inferir en la educación secundaria (taller).

bottom of page