top of page

Participació en congressos

presentació de comunicacions i investigacions  (període 2013-2016)

2016

XVII Congreso Internacional de la Sociedad Española de Didáctica de la Lengua y la Literatura. Lectura y educación literaria

Donada la importància existent avui dia en el foment de la lectura des de tots els àmbits educatius, això és, tant quant a les matèries lingüístiques com a les matèries de caràcter no lingüístic, el Departament de Didàctica de les Ciències Socials, les Llengües i les Literatures amb docència en les Facultats d'Educació (Badajoz) i Formació del Professorat (Càceres), a la Universitat d'Extremadura, ha cregut en la necessitat de desenvolupar el XVII Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura, que permeti aprofundir i aprofundir en aquesta temàtica, proporcionant així pautes de treball i futures línies de recerca, amb la finalitat primordial d'augmentar i millorar el nivell cultural dels nostres estudiants, docents i investigadors.

Comunicacions presentades

Berríos, Lorena y Prats, Margarida. (2016). “Aproximación al perfil mediador de profesores noveles de textos hipertextuales y multimodales en el escenario 2.0. El blog como instrumento de investigación”.

​

Contreras, Elisabet; Prats, Margarida; Berríos, Lorena; Pérez, Mireia. (2016). “La exploración de la competencia literaria en la formación inicial de futuros maestros. Presentación de instrumentos para su análisis”.

​

Arbonés, Carmen. (2016). “Desarrollo de la formación literaria mediante clásicos hiperbreves en doce palabras”

​

Ambrós, Alba. (2016). “El espacio como encrucijada de miradas literarias, cinematográficas y geográficas. Una propuesta competencial para ciclo inicial de educación secundaria”

​

Ramos, Joan Marc. (2016). “Expopoética: del repte docent al repte de l’aprenent”.

IX CIDUI (Congreso Internacional de Docencia Universitaria e Innovación)

El congrés ha tingut lloc a Bellaterra (Barcelona) a la Universitat Autònoma de Barcelona, els dies 5, 6 i 7 de juliol de 2016.  Aquesta edició  ha portat per títol Impactes de la innovació en la docència i l’aprenentatge.

Per aquesta nova edició, es va proposar crear un espai d’intercanvi i d’anàlisi de l’impacte de les diferents experiències d’innovació docent i aprenentatge en l’educació superior en aquests darrers anys. El context actual ens porta a reflexionar sobre les diverses accions i investigacions que s’han realitzat al llarg de la trajectòria del congrés i conèixer l’impacte que han suposat dins l’àmbit universitari. 

Comunicacions presentades

Ambros, Alba y Arenas Cristián.(2016).“Una experiència de ApS en l'especialitat de primeres llengües del màster de secundaria de la Universitat de Barcelona"

Contreras, Elisabet; Prat, Margarida; Berríos, Lorena. (2016) “Dues eines per millorar la competència literària del professorat en formació: la ruta literària i el Booktrailer”

2015

Al desembre de 2015, va tenir lloc el XVI Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SEDLL) a la Universitat d'Alacant, organitzat per l'àrea Didàctica de la Llengua i la Literatura (Departament Innovació i Formació Didàctica) i el Departament de Filologia Catalana. El tema va ser "L'aprenentatge de llengües i les seves literatures en un context d'educació plurilingüe: Cap a la integració de contextos culturals i literaris com a eina d'aprenentatge".

Línies temàtiques

1. L'aprenentatge de les llengües i les seves literatures en un context d'educació plurilingüe.

2. Integració de contextos culturals i literaris com a eina d'aprenentatge.

3. Didàctica de la Llengua i la Literatura.

4. Literatura Infantil i Juvenil: l'accés i el desenvolupament inicial de la competència literària.

5. Ensenyament de l'espanyol com a L2 i didàctica de la L2.

6. La utilització didàctica de les TIC a les classes de llengua i literatura.

Comunicacions presentades

Ambròs Alba (2015). My favourite character in kidlit. Secuencia formativa para trabajar la Literatura Infantil y Juvenil en la formación inicial de maestros en la UB.

 

Arbonés, Carmen (2015). Minificciones multimodales en la clase de LE: "Doodles and Books".

 

 Muñoz, Soledad (2015). Andrómaca entre el lienzo y el microrrelato: una lectura hipertextual y multimodal

 

Prats, Margarida; Ramos, Joan Marc (2015). Una seqüència didàctica multimodal centrada en la creació d'una ruta literària per alumnes del Màster de Recerca en Didàctica de la Llengua i la Literatura.

 

 

 

V Congreso Internacional: los retos de mejorar la evaluación

El V Congrés Internacional UNIVEST va voler oferir una mirada integradora i crítica al procés d'avaluació, entès com una activitat integrada en la formació universitària general, amb una participació activa de tots els subjectes implicats i que es realitza en tots els moments formatius. Per això es busca un enfocament divers, des dels processos metodològics, amb la implicació dels estudiants i el professorat, analitzant-ne la repercussió, així com el valor intern i extern, etc.

Prats Ripoll, Margarida; Arbonés Solà, Carme (2015).  El booktrailer com a eina d'avaluació de la competència literària.

 

Contreras Barceló, Elisabet; Prats Ripoll, Margarida (2015). L'ús de la xarxa social Goodreads com a instrument per a l'educació literària dels mestres en formació.

Comunicacions presentades
 

2014

AICLE (Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres) és un fenomen complex i requereix comprensió.  ThinkCLIL 2014 va tenir com a objectiu configurar una trobada perquè això passi. Les sis línies de la Conferència reflecteixen àrees que són particularment rellevants per al AICLE i per als debats actuals sobre educació i el benestar :

a . Aprenentatge i AICLE

b . L'ensenyament i AICLE

c . La formació del professorat i AICLE

d. AICLE gestió i lideratge en temes transversals: la ment, el cervell i l'educació; salut i benestar

f . Millors pràctiques i experiències

Comunicacions presentades
 

Arbonés, C.; Civera, I. Zanatta, T.  (2014).  Digital literacy and reflective practices through CLIL in teacher education.

SEDLL 2014 Retos en la adquisición de las literaturas y de las lenguas en la era digital

L'organització d'aquest congrés va ser una oportunitat per a la col·laboració entre les dues universitats, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, així com els Departaments de Lingüística Aplicada i de Didàctica de la Llengua i la Literatura. Els objectius d'aquest congrés van ser, d'una banda, fomentar les activitats i projectes conjunts, interactuar amb els membres dels grups de recerca implicats i oferir l'oportunitat de donar a conèixer la SEDLL als diferents col·lectius relacionats amb la didàctica de la llengua i la literatura de València; d'altra banda, poder reunir un col·lectiu nombrós per debatre aspectes relacionats amb la docència, la qual cosa va constituir una bona oportunitat per incentivar l'interès i la investigació en temes relacionats amb la SEDLL i el congrés.

Comunicacions presentades

Alba Ambrós y Joan-Marc Ramos (2014). Hipertextualitzant textos literaris (taller).

 

Arbonés Sola, M. Carme (2014). El booktrailer y la competencia literaria en el aula de Lengua Extranjera 2.0.

 

Herrero Gómez, Mª Asunción (2014). Un estudio de caso: de la percepción de la asignatura de Literatura Castellana a la experiencia lectora de obras clásicas en el bachillerato.

 

Jiménez León, Marcelino (2014). Cómo enseñar poesía en bachillerato mediante textos multimodales.

 

Muñoz, Soledad (2014). Recepción y reacciones lectoras en un hipertexto 2.0: la interacción ante textualidades posmodernas.

 

Prats, Margarida & Ramos, Joan Marc (2014). L’alumnat crea un text multimodal: llegendari apòcrif de Premià de Mar.

 

Romea Castro, Celia & Sanahuja Yll, Eduard (2014). Textualidad multimediática. Lectura literaria: del intertexto, al hipertexto.

 

Sanahuja Yll, Eduard (2014). Minificció, poesia i textualitats multimodal

2013

XIV Congreso SEDLL: Didáctica de ELE: Investigación, Planificación académica y Perspectivas de futuro

Ensenyar, educar, investigar són tasques que les societats contemporànies aborden amb una creixent perspectiva global, amb dificultats i solucions que cada vegada més transcendeixen l'eficàcia de les respostes locals. Sota aquesta dimensió, l'Àrea de Estudos Espanhóis i Hispano-Americans del Departament d'Estudos romànics de la Universidade do Minho pretén que el XIV Congrés de la Societat Espanyola de Didàctica de Llengua i Literatura es constitueixi com un espai d'intercanvi científic i intercultural que promogui, a més, de manera específica, una aproximació a la realitat didàctica i educativa del món hispà i lusòfon, amb les seves semblances i paral·lelismes, però també amb les seves singularitats i identitats.

Comunicacions presentades

Ambrós, Alba. Propuesta educativa de colaboración para desarrollar la literatura infantil en la formación inicial de maestros de la UB y en la escuela a partir del proyecto Rodallibres.

 

Ramos Sabaté, Joan Marc. El reto de inferir en la educación secundaria (taller).

bottom of page